خانه » خانه کودک
خانه کودک موسسه فرهنگی راه شایستگان، برای کودکان چهار الی پنج ساله، با ایجاد بسترهای رشد، در سه راس هرم « بازی، اسباب بازی و همبازی» ، محیطی امن و تجربه ساز را فراهم کرده است تا کودکان عزیزش بتوانند توانایی های فردی و اجتماعی خود را درفعالیت های لذت بخش و شوق انگیز با هم سالان، بشناشند و
برای کشف خود و دنیای پیرامونشان، با اعتماد به نفس و رضایت خاطر، دست به تجربه بزنند و شادی زاید الوصف دوران کودکی را، در این زمانه که تعداد فرزندان در یک خانواده، محدود شده و بسیاری از این عزیزان تک فرزند هستند، درک نمایند. ما در این خانه، به یاد سهراب سپهری و به مصداق شعر ایشان، که فرمودند:
قاه قاه خنده ات را ساز کن
باز هم با خنده ات اعجاز کن
خنده های عمیق و شعف حاصل از انجام فعالیت های فرزندانمان را ، ملاک رسیدن به اهداف تربیتی ، پرورشی و آموزشی خود می دانیم و در می یابیم که آن فعالیت ها، نشانی از اعجاز رشد در وجود فطری کودکانمان به یادگار گذاشته است، هرچند که به فرموده سنایی بزرگ:
عمرها باید که تا یک کودکی از روی طبع
عالمی گردد نکو یا شاعری شیرین سخن
عمرها باید که تا یک کودکی از روی طبع
عالمی گردد نکو یا شاعری شیرین سخن
در این خانه، لذت بردن از حضور درجمع هم سالان و
مربیان، کشف توانایی های فردی و اجتماعی، کسب تجربه های جدید هنگام «بازی، نمایش،آموزش های مهارت محور و گروهی»، شناخت مفاهیم اولیه در زمینه های: «پرورش حس خداجویی، انس و الفت با قرآن کریم، ادبیات، ریاضیات، علوم و سایر موارد اعتقادی و اجتماعی»، ایجاد بسترهایی مناسب برای رشد همه جانبه کودک از جمله: «رشد جسمانی، عقلانی، عاطفی- اخلاقی و اجتماعی» و هم چنین برنامه هایی برای خودشکوفایی
و ابراز وجود، شناخت مقدماتی هوش های چندگانه و هیجانی کودکان و کمک به درک اصول و قوانین مدرسه، از جمله سرفصل های کار پرورش و آموزش است.
در تدوین فعالیت ها (اعم از فردی و گروهی) و هدف گذاری برای آنها، ابتدا اهداف کلی در رسیدن به سرفصل های ذکر شده، تعیین گردیده و سپس به ازای هر فعالیت یا بازی، اهداف خاص و جزئی تری برای آن نوشته می شود. مربیان خانه کودک که با حساسیت زیاد گزینش و انتخاب می شوند، ضمن برخورداری از حسن رفتار، می بایست صبور بوده و جزء به جزء نحوه رسیدن کودک به اهداف مورد نظر را ثبت نمایند، تا ضمن ارزیابی عملکرد کودک، توانایی ها و استعدادهای خاص او را نیز بشناسند.
- تقویت ماهیچه ها و عضلات درشت با انجام بازی های فردی و گروهی، شامل: راه رفتن، دویدن، پریدن، خزیدن، لی لی کردن، پرتاب کردن، گرفتن و هم چنین بازی های تعادلی و ...
- فعالیت هایی برای تقویت و رشد استخوان ها.
- فعالیت هایی برای شناخت ویژگی های سلامت جسمانی.
- فعالیت هایی برای شناخت بهداشت فردی و اجتماعی.
- مهارت های حرکتی: (الف: ماهیچه ها و عضلات ظریف).
- تقویت ماهیچه ها و عضلات ظریف دستان با انجام بازی های فردی و گروهی، شامل: نخ کردن، بریدن، چسباندن، مچاله کردن، ترسیم کردن، نقاشی کردن، رنگ کردن و ...، هم چنین دست ورزی هایی نظیر: کار با گل سفال، مرتب کردن،دسته بندی کردن، الگو سازی کردن و... .
- فعالیت هایی برای درک مفهوم طول، وزن، حجم و ... .
- فعالیت هایی برای تقویت هماهنگی چشم و دست.
- ایجاد مهارت مشاهده گری و تقویت آن با انجام بازی هایی نظیر: بازی هایی متکی بر تقویت حس لامسه ( بازی تغییر در محیط اطراف کودک و پیدا کردن آن تغییر، فعالیت چیدن قطعات طبق نمونه، فعالیت مشاهده برگ های پاییزی و گفت وگو راجع به آن و...).
- ایجاد مهارت تفکر کردن به عنوان اصلی برای شناخت دنیای پیرامون و خودشناسی و تقویت آن با انجام بازی ها و فعالیت هایی نظیر: بازی با پازل، بازی مسیریابی، بازی های ارتباط تصویری با کارت های متنوع، بیان داستان با دیدن چند تصویر، پیدا کردن تشابه یا تفاوت بین دو چیز و ... .
- ایجاد مهارت پرسش گری و تقویت آن با انجام بازی ها و فعالیت هایی نظیر:
(خواندن یا بیان داستان و پرسیدن سوالات هدفمند با واداشتن کودک به فکردن و پاسخ دادن و ...)
- ایجاد مهارت حل مساله و تقویت آن با انجام بازی ها و فعالیت هایی نظیر:
- بازی با لگو ( بعد از بیان داستان و بیان چالش یا مسئله ای، از کودک می خواهیم راهکارش را با لگو درست کند .)
- تلاش برای این که کودک، احساسات خود را بشناسد.
- ایجاد محیطی امن که کودک بتواند احساساتی را شناخته است، بیان کند.(بازی در محیط واقعی و یا بازیگری در نمایش ها پس از شنیدن قصه ها یا خواندن کتاب برای آن هاو... .)
- تلاش برای ابراز وجود.(با بازی در نمایش های سناریودار و نمایش های خلاق و ...)
- و....
- درک اولیه از اجتماع و اجتماعی شدن ، یکی از مهم ترین اهداف تربیتی و آموزشی در دوران کودکی و پیش دبستانی است، به همین خاطر در خانه کودک راه شایستگان، غالب فعالیت ها، برای گروهی کار کردن و چالشدار بودن طراحی می شود تا هر کودک، ضمن توسعه مهارت های فردی، بتواند هم سالان و همکلاسی هایش را دوست بدارد، با آن ها دوستی کند و اگر مواردی را مطابق طبع و سلیقه خود ندانست، به خاطر دوستانش و رسیدن به یک هدف همگانی، با محیط سازش کند یا مساله اش را با منطق، بدون رنجش و گریستن، با دوستانش مطرح کند، و به کمک سایر بچه ها، برای آن مساله راه حل بیابد و....
- از دیگر اهداف رشد اجتماعی، دوست یابی است، فعالیت های گروهی در خانه کودک، مجال یافتن دوست را فراهم نموده و شرایط نگه داری دوستی ها را، تسهیل می کند.
- آشنایی اولیه با قوانین مدرسه در کارهای گروهی، کمک به شکل گیری عادات شخصی، نظم فردی و اجتماعی، از هدف گذاری های ما، در مسیر رشد اجتماعی است.
خانه کودک، می تواند جایی باشد که یک کودک، امیال و آرزوهایش را در آن بیابد، و برای رسیدن به آنها، زندگی را مشق کند. امیدواریم که ما بتوانیم سهم کوچکی در رصد خاطره های کودکی و آینده موفق کودکانمان داشته باشیم.