اهداف کلی اردوهای مدرسه ای
- توسعه مهارت های فردی
- توسعه مهارت های گروهی
- کسب تجربه برای زیست اجتماعی و درک فضیلت اخلاقی همدلی و احترام.
- بروز خلاقیت ها و نوآوری ها و استعدادهای دانش آموزان
- رشد (عقلی- عاطفی – اخلاقی و اجتماعی ) دانش آموزان و درک بهتر و کامل تر هر فرد از میزان برخورداری خود نسبت به هوش هیجانی .
- ایجاد روحیه نشاط و سرزندگی و هم چنین پرهیز از سکون و یکنواختی و دست یابی به تحرک و پویایی و در نتیجه افزایش رشد جسمانی .
- افزایش عزت نفس و ارتقاء سطح اعتماد به نفس در همه گروه های سنی.
- فراگیری مهارت های تصمیم گیری و انتخاب درست و آگاهانه.
- افزایش حس دوستی با محیط زیست و هم چنین ایجاد حس مسئولیت پذیری نسبت به آن.
- غنی سازی اوقات فراغت.
- افزایش ظرفیت های علمی و عملی در دانش آموزان.
دبستان دخترانه راه شایستگان به منظور بالا بردن سطح برقراری ارتباطات اجتماعی دانش آموزان توام با نشاط و حفظ استقلال فردی، دست یابی به هدف حل مسائل به صورت گروهی و «درک همدلی و یافتن راه حل های همدلانه» و مسئولیت پذیری، آموزش «مهارت نه گفتن»، کمک به دوست یابی دانش آموزان و آموزش سایر مهارت های زندگی، درعناوین مختلف اردوهای دانش آموزیِ « درون و برون مدرسه ای» را به عنوان اصلی برای درک و کسب مهارت شهروندی برگزار می نماید.
قبل از اجرای هر اردویی، اهداف خاص و نحوه برگزاری آن اردو، توسط مسئولین مربوطه و معلمین راهنمای پایه، زیر نظر مدیریت و معاونت مدرسه تنظیم می گردد. بنابر این همه اردوها علاوه بر اهداف کلی ذکر شده، از ویژگی ها و شرایط مخصوص به خود برخوردار هستند.
- توجه به فعالیت گروهی و بالا بردن مهارت های میان فردی
- ایجاد حس سرزندگی و نشاط روحی با مشارکت در برنامه های متنوع تفریحی
- افزایش حس مسئولیت پذیری
- ارتقای مهارت های عملی نظیر: آماده کردن غذاها و دسرها
- انجام بازی های هدفمند گروهی
- آشنایی عملی و عینی با آموخته های مطرح شده در دروس مختلف در خلال بازدید از اماکن علمی
- حضور در طبیعت و مشاهده عینی و تجربه عملی جهت نهادینه شدن آموخته های علمی
عناوین اردوها:
- اردوهای مطالعاتی
- اردوهای استانی
- اردوهای تفریحی- فرهنگی در شهر تهران
- اردوهای درون مدرسه ای
این اردوها به تناسب نیاز و سنجش لزوم برگزاری آنها، درهر دو دوره ی متوسطه و در هر سال تحصیلی برگزار می شود و اهداف زیر را دنبال می کند.
- مشاهده روش مطالعاتی دانش آموزان و راهنمایی و تبادل نظر با آنها به منظور رفع مشکلات احتمالی.
- آموزش عادات صحیح مطالعه ، اصلاح شیوه ی مطالعاتی و… و هم چنین فراگیری روش های علمی مطالعه.
- افزایش حس سخت کوشی و هدف مندی بین دانش آموزان.
افزایش ساعات مطالعه مفید
- ایجاد فضایی مناسب برای رفع اشکال درسی.
- ایجاد حس رقابت مثبت و افزایش انگیزه تحصیلی وجلوگیری از خمودگی تحصیلی.
- افزایش حس دوستی و الفت میان دانش آموزان با یکدیگر و کسب مهارت همدلی و رعایت حقوق دیگران.
- کسب مهارت و فضیلت اخلاقی «تاب آوری».
در اردوهای استانی اهداف متنوعی دنبال می شود، که هریک از آنها می تواند در شکل گیری رفتار فردی و اجتماعی دانش آموزان نقش مهمی را ایفا نماید.
– آشنایی با مکانهای تاریخی و هنری و مذهبی، زیر شاخه شناخت فرهنگ و هنر ایران
– آشنایی با جغرافیای کشور و موقعیت قرار گیری استان مورد بازدید.(ایران شناسی)
– ایجاد حس تعاون و همکاری در کارهای دستهجمعی
– ایجاد حس تعاون و همکاری در کارهای دستهجمعی
آشنایی با طراحی و معماری هر یک از بناها
– آشنایی مختصر با فرهنگ عمومی مردم استان
– تقویت حس مسئولیت پذیری در قبال کشور و حفظ میراث فرهنگی و در نگاه جزئی تر برانگیختن احساس مسئولیت نسبت به گروه همسفران.
– جامعه پذیری: برقراری روابط سازنده و قابل قبول نسبت به هم گروهی ها، مسئولین گروه و در نتیجه مدرسه و جامعه.
– ارتقاء روحیه انتقاد پذیری و شناخت موقعیت های موثر درسازش بجا با دیگران
قبل از هرسفر ، بروشوری تهیه می شود تا دانش آموزان آشنایی مختصری با آن شهر تاریخی و مذهبی پیداکنند و نمایی از جایی که می خواهند بروند را تصور نموده و خود را برای درج خاطرات ، نوشتن سفرنامه ، پیام هایی که از محیط و اطراف دریافت کرده اند و … آماده سازند.درسفرهای معنوی مثل مشهد، برقراری ارتباط معنوی با سرچشمه وحی به صورت انفرادی وجمعی ، حس تعلق و نشاط دینی و مذهبی موردنظر مدرسه می باشد. ودر سفر به شهرهایی مثل یزد و اصفهان آشنایی با مکان های تاریخی وهنری وطراحی ومعماری بناها.
قبل از سفر در شورای دبیرستان موضوعی اخلاقی – تربیتی که معمولا دانش آموزان مبتلا به آن هستند انتخاب می شود. چند نفر از دانش آموزان برای اجرای این برنامه برگزیده می شود. متن های مربوط به آن موضوع، به آنان داده می شود تا آن را مطالعه کنند و نظر خود را هم درباره موضوع بنویسند. سپس در یکی ازگردهمایی های شبانه در اردو، موضوع مورد نظر به بحث گذاشته می شود. ابتدا این دانش آموزان و سپس بقیه بچه ها و حتی مربی ها نظر خود را می گویند. حدود دو ساعت بحث و گفتگو، اوقات خوب و جذابی را برای آنان فراهم می آورد .
اثرات گفت وگوها در برخوردها و رفتارهای اخلاقی – اجتماعی که توسط خود و دوستانشان مطرح شده در رفتار و کردارشان نمایان می شود. بعد از سفرها نیز، معجزه ی آثار تربیتی و اخلاقی حاصل از گفت و گوی آزادانه، همدلانه و دوستانه ای که به اختیار و انتخاب خود دانش آموزان صورت پذیرفته، دیده می شود. یک جلسه نقد و بررسی سفر در شب آخر اجرا می شود و همه دانش آموزان و مربیان نظرات خود را از دستاوردهای سفر می گویند و انتقادها و پیشنهاد های خود را مطرح کنند.
اردو های داخل شهر که جنبه ی تفریحی- فرهنگی دارد و چند نوبت در سال برگزار می شود. در این اردوها، فعالیت های دسته جمعی و گروهی زیادی به منظور جلوگیری از انزوا و عزلت نشینی انجام می شود، بازی های گروهی و سهم هر یک از بچه ها در انجام آن ها، تفریح و لذت بردن از فضا و مکان و ایجاد نشاط جمعی مورد نظراست .گزینه های بسیاری از مهارت های زندگی در این اردوها به صورت مستقیم و غیر مستقیم فرا گرفته می شود و
آثار تربیتی و اجتماعی ارزنده ای را برای دانش آموزان بجا گذاشته و مدرسه را هم از آن آثار بهره مند می نماید.هم چنین دانش آموزان با برگزاری مسابقه های جمعی و گروهی مثل: ( مشاعره، اجرای پانتومیم، بازی های فکری، گفت و گوهای دسته جمعی با محوریت موضوع مشخص، بازی ها و ورزش هایی چون: والیبال، وسطی ، بسکتبال ، مهارت آشپزی و تهیه دسر را در این اردوها فرامی گیرند.
برنامه های فرهنگی که از مهم ترین بخش های برگزاری اردوهاست با اهداف مشخص زیر در اردوها به اجرا در می آیند.
- برگزاری جلسه های بحث و گفت وگو با موضوعات اخلاقی و دیدگاه ها ونگرش های اجتماعی
- تعلیم مهارت های زندگی و افزایش حس مسئولیت پذیری.
- نقدوبررسی تمام ابعادسفر و شنیدن نظرها و پیشنهادهای دانش آموزان و به کارگیری نظرات سازنده آنها در اردوهای بعدی، به همراه ایجاد حس احترام به نظرات آن ها.
- تهیه فیلم و عکس برای آرشیو مدرسه توسط دانش آموزان علاقمند و داوطلب و هم چنین مسئول مربوطه.
- تهیه کلیپ از پشت صحنه فعالیت های دانش آموزان. درباره چگونگی برگزاری اردوها و به خصوص اردوهای برون استانی به (کاشان – اصفهان – مشهد – یزد) هم که سخن بسیار است و دراین مقال نمی گنجد.